Het grote Volkswagen complot?

Zoals iedereen wel weet – of in ieder geval de meesten – heeft het nieuws vanaf midden 2015  tot afgelopen najaar geregeld vol gestaan over ”dieselgate”. Hierbij heeft Volkswagen gefraudeerd met de emissietests voor de uitstoot van van hun auto’s, waarbij de auto software heeft die herkent wanneer de standaard test wordt uitgevoerd. Op deze manier is de uitstoot in de praktijk veel minder gunstig dan tijdens de test. In dit geval ging het om de uitstoot van NOx (Stikstofoxiden).

Alleen vergaten ze hierbij één ding te vermelden; Alle andere autofabrikanten frauderen net zo hard met de emissietesten als Volkswagen. Het is natuurlijk altijd goed nieuws dat fraude wordt aangepakt. Het is natuurlijk ook geen verassing dat grote multinationals de bevolking besodemieteren.  Bij het aanpakken van deze fraude lijkt het er alleen op dat het enkel gericht is aan één specifiek merk. Ondanks het feit dat modellen van andere automerken een praktijk uitstoot hebben die nog veel meer afwijkt dan die van Volkswagens wordt dat niet onderzocht of benoemd . Toch zijn er ook andere fabrikanten die voor dit zelfde delict veroordeeld zijn, maar dit kreeg weinig tot geen aandacht in het nieuws en hierbij ging het vaak om boetes van een paar miljoen euro, welke voor degelijke grote bedrijven niets voorstellen. Bij Volkswagen was de media aandacht op momenten niet te houden. Daarbij heeft Volkswagen voor tot 30 miljard aan schikkingen moeten betalen, een bedrag zo hoog dat het concern nog net niet richting een faillissement gaat, één van de zo niet de grootste boete in de geschiedenis.

Gegevens van andere merken
Testen van het Nederlandse TNO en de RDW, Britse EA en de Europese instelling T&E laten zien dat alle automerken frauderen en veel andere merken er nog slechter vanaf komen. De autoriteiten zijn hier ook al vele jaren van op de hoogte, waaronder de het Amerikaanse EPA en de Europese commissie en TNO. In 1998 bleek na onderzoek van T&E al dat er op grote schaal werd gefraudeerd, waarbij de Ford Mondeo er het slechtste vanaf kwam, terwijl deze net als ”car of the year” was verkozen. Na het diesel schandaal van Volkswagen heeft de RDW samen met TNO praktijk testen gedaan met verschillende dieselauto’s, Hier uit bleek onder andere dat Volvo XC90 veel meer NOx ging uitstoten na dat er werd afgeweken van de standaard snelheid van de test en dat de Suzuki Vitara meer ging uitstoten 22 minuten na het starten (de officiële test duurt 20 minuten). Op deze manier zijn deze auto’s er software matig op gericht om specifiek tijdens de test minder NOx uit te stoten.

Emission Analytics onderwierp 263 nieuwe diesel auto’s aan een praktijk test waarvan er 7 voldeden aan de norm. Van deze 7 waren 4 een Volkswagen.
Onderstaand een afbeelding met daarin gegevens verwerk van het Amerikaanse ICCT waaruit blijkt dat de concurrenten Renault, Peugeot en Mercedes meer afwijken van hun theoretische waarden dan Volkswagen. Hoewel het hier gaat over CO2 uitstoot blijft het verhaal het zelfde.

Ik kan er nog wel even over door gaan, maar het punt lijkt me wel duidelijk; Volkswagen fraudeert niet meer dan andere fabrikanten en de praktijk uitstoot wijkt ook niet meer af van de theoretische waarden dan in andere gevallen.
Auto fabrikanten hebben een heel  arsenaal aan methoden om de test te manipuleren waarvan er een aantal in de onderstaande afbeelding verwerkt zijn. Software matige manipulatie is slechts één van de methoden.

Waarom Volkswagen?
De ham vraag in dit verhaal is natuurlijk het waarom. Als het zo is dat alle autofabrikanten ”sjoemelen” met hun uitstoot waarden en frauderen met de emissietest. Waarom ligt er dan zo’n nadruk op Volkswagen? Als het zo duidelijk is dat er op grote schaal gebruik wordt gemaakt van deze ”defeat devices” in (diesel)auto’s.

Wat opvalt is dat de fraude werd onthult door de amerikaanse overheid, en dat de boetes ook opgelegd werden vanuit de Verenigde staten. Zou het kunnen dat de amerikaanse overheid hun interne markt wil beschermen tegen concurrentie uit Europa? Een dieselschandaal zou daarvoor de ideale oplossing zijn, aangezien amerikaanse auto fabrikanten  geen diesels leveren en dus buiten schot blijven.

Ik heb ook het gevoel dat er wordt aangestuurd op het uitfaseren van diesels in het algemeen, al kan ik niet verklaren waarom dat zou zijn. Al met al geloof ik dat er een machtsspelletje wordt/werd gespeeld  aan de top van de piramide over de controle van mega bedrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s