Heb invloed op je lichaam en de wereld, met je gedachten.

Het leven lijkt te worden gevormd door allerlei externe factoren, om fysiek iets te veranderen in je leven zul je ook een fysieke handeling moeten doen.
Echter is dat niet helemaal waar, onderzoeken tonen aan dat gedachten en visualisatie invloed heeft op je lichaam, en zelfs meer dan dat.

 

Er zijn allerlei zaken die invloed hebben op je lichaam en je gezondheid, zoals vitamine, mineralen, voedingsstoffen. Maar ook vervuiling, in de lucht, in je eten en in het water.
Maar er is ook een invloed die niet uit het fysieke komt, je gedachten, gevoelens en (onbewuste) overtuigingen.

Meer spieren zonder sporten?
Kan je meer spiermassa krijgen en fitter worden door te denken/visualiseren dat je aan het sporten bent? Volgens de wetenschap wel.
In een onderzoek werden mensen in drie groepen verdeeld, een controlegroep, een trainingsgroep en een visualisatiegroep. De trainingsgroep moest een twee weken durend trainingsschema volgen. De visualisatiegroep voerde het trainingsschema niet uit, maar visualiseerde het alleen. Vervolgens werd er vergeleken hoeveel hun spierkracht was toegenomen na twee weken.

De trainingsgroep had een toename in spierkracht van 28%, terwijl de de visualisatie groep een toename in spierkracht had van 24%. Er zijn vergelijkbare onderzoeken geweest met telkens een de zelf uitkomst.
Op deze zelfde manier is ook aangetoond dat visualisatie van oefeningen leid tot 50% minder spierkrachtafname bij mensen die hun arm in het gips hebben in vergelijking met mensen die niet deze visualisatie oefeningen doen.

Ook is er onderzoek gedaan bij vrouwen waarbij ze visualisatie oefeningen moesten doen voor het groter laten worden van hun borsten, jawel.
Resultaat was dat in 85% van de gevallen er inderdaad sprake was van borstvergroting, 50% had een grotere BH nodig.

Ziekten
Een beetje in de trant van ”denk niet aan een roze olifant”, maar er is ook onderzoek gedaan naar positief visualiseren/ mediteren en onze fysieke gezondheid.
Een grootschalig onderzoek uit de jaren 90 heeft uitgewezen dat meditatie, ontspanning, visualisatie en positieve verbeeldingskracht bij zieke proefpersonen leid tot meer afweercellen en meer witte bloedlichaampjes.

In in het oosten en China is het al duizenden jaren gebruikelijk om op deze manier mensen te genezen, schrijver Gregg Braden heeft het hier ook vaak over gehad. Hier bij werkt het zo dat de behandelaar zich bij de patient op de klacht/ziekte concentreert en daarbij bij zich zelf een gevoel oproept van ”is al genezen” om zo de ziekte te genezen.

Ook zijn er artsen en onderzoekers die beweren kanker uitgelokt kan worden door schokkende en traumatiserende ervaringen, en dat wanneer het trauma opgelost word de tumor stopt met of minder groeit.

Wet van aantrekking 
De ”Wet van aantrekking” is een filosofie die zegt dat de zelfde dingen en situaties op energetisch niveau naar elkaar toe worden getrokken. Wat gesuggereerd dat wanneer je een vrolijke stemming hebt ook vrolijke zaken zal aantrekken in je leven, en dat wanneer je een sacherijnige stemming hebt je situaties zal aantrekken die je ook sacherijnig maken. Door te mediteren op de situatie die je wil ervaren, zal je de kans vergroten dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren.

Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk, en er zijn hele boeken over dit onderwerp geschreven. Sinds de film ”the secret” uit 2006 is het extra in de belangstelling gekomen. Vele mensen beweren hiermee succes te hebben gehad, toch lijkt het niet altijd voor iedereen te werken. In sommige gevallen hebben mensen onbewuste beperkende overtuigingen en emoties, of onrealistische verwachtingen.

Zo zou je bijvoorbeeld de wens kunnen hebben voor een mooie nieuwe auto, door te  visualiseren alsof je deze auto al hebt zal je deze situatie naar jezelf ”toetrekken”.
Ik geloof zeker dat dit mogelijk kan zijn, echter geloof ik ook dat ieder mens een bepaald levensdoel heeft. Als het hebben van mooie nieuwe auto niet jouw levensdoel is kan visualiseren wat je wil, maar zal dit zich niet manifesteren in je leven.
Misschien kom je uiteindelijk tot de conclusie dat het hebben van een mooie nieuwe auto jouw helemaal niet gelukkig zal maken.

De wereld verbeteren
Oké, visualisatie heeft dus misschien ook invloed op het buitenlichamelijke. Kan het dan ook invloed hebben buiten je persoonlijke leven? Daar lijkt het wel op.
Er zijn in het verleden meerdere onderzoeken geweest met meditatie en het effect daarvan op de omgeving. oftewel, dat het energieveld van de person(en) die mediteren invloed heeft op de mensen en gebeurtenissen in die omgeving.
Ik zou gevoelsmatig al geloven dat dit zo is, maar het is toch leuk als het ook ”bewezen” is, en dat is het. Er zouden zelfs meerdere onderzoeken zijn gedaan hier naar welke uitwijzen dat dit zo werkt.

In 1993 is in Washington een test gedaan om dit te onderzoeken, 4000 mensen probeerde door middel van meditatie de criminaliteit in de stat met 20% te laten dalen.
De mensen kwamen in een bepaalde periode regelmatig bij elkaar om gezamenlijk te mediteren. Na het 8 weken durende onderzoek wat de criminaliteit in de stat met 23% afgenomen. Ook zou deze techniek zorgen voor minder ongevallen en minder bezoeken aan de EHBO.

Stadsverlichting
Er een paar jaar geleden in Nederland zowaar een initiatief gestart hier gebruik van te maken, genaamd Stadsverlichting. Hierbij kunnen mensen hun woning beschikbaar stellen voor meditatie of gaan mediteren bij mensen die hun woning beschikbaar hebben gesteld, dit gebeurd op een vaste dag in de maand op een vaste tijd; de tweede zondag van de maand van 20:00 tot 21:00 uur.
Er zijn in nederland al bijna 1000 mensen verspreid over het land die hun woonkamer beschikbaar hebben gesteld hiervoor.
Kijk voor meer informatie hier over op: www.stadsverlichting.nu

In de praktijk?
Dit is nu allemaal heel leuk, maar ik probeer hiermee niet te suggereren dat het allemaal zo makkelijk is. Toch denk ik dat je door je er alleen al bewust van te zijn dat geest, gemoedstoestand en energie op de één of andere manier invloed heeft, je al ergens beweging in kan brengen. Ook al zal iedereen hier op een andere manier mee om gaan en het op een andere manier benaderen, denk ik dat het goed zal zijn om hier aandacht aan te geven.
Alhoewel… misschien zit het ook wel allemaal tussen de oren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s