A2 melk gezonder dan A1 melk? (Ik denk van wel)

De goed ingelichte gezondheidsfreak zou nu inmiddels wel moeten weten dat zuivel in principe niet goed is voor je lichaam. De afgelopen jaren doet geiten- en schapenmelk het al goed, maar vandaag las ik in het nieuws dat er een nieuw soort melk op de supermarkt komt: A2 melk. En dat is vind ik goed nieuws, en ik zal je uitleggen waarom.

 

Het was al langer bekend dat er een verschil is tussen A1 melk en A2 melk, het verschil zit hem in de bètacaseïne . Je moet het zo zien; in principe is al het melk van het type ”A2”, behalve de koeienmelk die je in de winkel koopt, dat is namelijk ”A1 melk”, dit type melk bevat een gemuteerde vorm van bètacaseïne en bevat daardoor de stof BCM-7. Deze (al dan niet doelbewuste) mutatie komt waarschijnlijk omdat de koeien keer op keer kunstmatig zijn gekruist om hoge melk opbrengst te krijgen.  BCM-7 kan opgenomen in de bloedbaan en zo schade veroorzaken en word in verband gebracht o.a. hart- en vaatziektes, diabetes, aderverkalking, koemelk intolerantie, autisme, schizofrenie, de ziekte van Crohn en wiegendood.  Ik kan mij voorstellen dat in het kader van geest/populatie controle deze effecten als gunstig kunnen worden beschouwd door bepaalde invloedrijke groepen .Bij proeven met muizen is aangetoond dat BCM-7 ontstekingsreacties in de darmen kan veroorzaken.

De melk van het type A2 heeft deze schadelijke effecten dus niet, echter geitenmelk heeft ook bétacaseine van het type A2, zodoende kun je je afvragen wat de toegevoegde waarde is. Maar binnenkort kun je A2 melk ook in de Nederlandse supermarkten vinden, daar waar dit type A2 melk in het buitenland zoals Nieuw-zeeland, Australië  en het Verenigd Koninkrijk al langer op de markt is.

Gezonder?
De vraag blijft of je deze melk wél zou moeten willen. Ten eerste is het maar de vraag dat een pak A2 melk ook werkelijk A2 bevat, als ze paardenvlees als koeienvlees kunnen verkopen, dan kunnen je hier mee ook wel voor de gek houden. Deze zelfde vraagtekens zet ik overigens bij geitenmelk en speltbrood, maar dat terzijde.  Ook zou ik zeker de voorkeur geven aan biologisch. Maar feitelijk hebben wij uberhaupt geen melk nodig hebben, zeker niet in grote hoeveelheden, calcium kunnen wij uit andere (plantaardige) voeding halen en ook lactose kunnen veel mensen in grote hoeveelheid niet goed verdragen.

Het voedingscentrum
Waar het pas echt lachen wordt is wanneer het voedingscentrum zich er mee gaat bemoeien, de organisatie die adviseert om babymelk in de magnetron op te warmen, ons adviseert om vooral veel tarwe te eten en beweerd dat biologisch groente en fruit even gezond is als de gangbare. Deze organisatie die duidelijk namens de zelfde groep spreekt als de industrie, verteld ons wel even hoe het zit. Volgens het voedingscentrum is het dus allemaal één grote leugen en niks meer dan een marketingstruc. De wetenschappelijke onderzoeken die de producent aanlevert die bewijzen dat hun melk gezonder is bestempelen ze als ontoereikend, ook het placebo argument wordt weer afgestoft. Het lijkt er haast op dat ze een tegenreactie uitlokken.

Conclusie?
Ik zou zeggen gebruik alleen de meest natuurlijke en biologische zuivel of helemaal geen zuivel, Het lijkt er in ieder geval op dat gangbare koemelk niet gezond is.
Ik denk dat een overwegend plantaardig dieet het gezondst is.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s